Meritophold

Generelt om meritophold

Som studerende på DMJX kan du komme et semester på udveksling. Du kan se i din studieordning , hvilket semester du kan udveksle. Vælger du at udveksle, kan du tage på udvekslingsophold eller meritophold.

Et udvekslingsophold er et semester på et uddannelsessted i udlandet, som DMJX har en udvekslingsaftale med – også kaldet en partner. Udvekslingen går via DMJX’ internationale kontor kontor, som tilbyder dig hjælp og vejledning i forbindelse med udvekslingen.

Et meritophold er derimod et semester på et uddannelsessted, som DMJX eller din uddannelse ikke har en udvekslingsaftale med. Det omfatter:

  • Et semester på et uddannelsessted i udlandet, som ikke er en DMJX-partner
    – også kaldet meritophold i udlandet
  • Et semester på et andet uddannelsessted Danmark
    – også kaldet meritophold i Danmark
  • Et semester på en anden uddannelse på DMJX
    – også kaldet meritophold på DMJX

Du kan læse nærmere om de tre typer af meritophold i afsnittene nedenfor.

Uanset typen af meritophold udveksler du på egen hånd. Det vil sige, at du skal selv stå for alt i forbindelse med dit ophold. Du skal bl.a. selv:

  • stå for kontakten til udvekslingsstedet
  • undersøge udvekslingsstedets optagelseskrav og fagudbud til meritstuderende
  • ansøge om optagelse på udvekslingsstedet/på fag
  • afmelde dig hos udvekslingsstedet, hvis du aflyser opholdet
  • orientere DMJX, hvis du aflyser opholdet

Derudover skal du opfylde DMJX’ krav i forbindelse med udveksling. Hvad det indebærer, skal du læse i denne vejledning:  Forhåndsgodkendelse af fag – andre formelle krav til udveksling. Du har selv ansvar for at overholde kravene og bør læse hele vejledningen grundigt. Her skal blot fremhæves:

Du skal ansøge om forhåndsgodkendelse af fag til studieadministrationen. Du skal ansøge semesteret inden din udveksling og inden deadline: 1. maj er deadline ved udveksling i efteråret, og 1. november er deadline ved udveksling i foråret. Ansøger du efter deadline, afvises din ansøgning, og du kommer ikke på udveksling. Med andre ord: Det er en skarp deadline.

Du skal sende dit Transcript of Records (din officielle karakterudskrift) fra udvekslingen til studieadministrationen. Du skal sende transcriptet hurtigst muligt og senest 1. marts efter udveksling i efteråret og senest 1. september efter udveksling i foråret. Dit udvekslingssted sender ikke transcriptet til DMJX, når der er tale om et meritophold.

For yderligere information se ovennævnte vejledning.

Meritophold i udlandet

Du kan tage på et studieophold på et uddannelsessted i udlandet, som ikke er en partner – under forudsætning af, at det er et anerkendt uddannelsessted, der udbyder uddannelse på bachelorniveau, og derfor kan godkendes af DMJX.

Når du vælger dit udvekslingssted, skal du tjekke denne oversigt. Står dit udvekslingssted i oversigten, er det allerede godkendt af DMJX. Står det ikke i oversigten, skal du ansøge om at få det godkendt. Hvad det indebærer, skal du læse her.

Når du udveksler hos en ikke-partner, er du såkaldt freemover – også kaldet selvbetaler. Det betyder, at du selv står for alt i forbindelse med din udveksling og også selv betaler for dine studier. Du har dog mulighed for at ansøge om udlandsstipendium, og du kan eventuelt søge legater og fonde.

Du kan ikke få hjælp og vejledning fra DMJX’ internationale, selvom du udveksler i udlandet. Det internationale kontor står kun til rådighed for studerende, der udveksler hos en DMJX partner. Du må i stedet søge hjælp og vejledning hos dit udvekslingssted.

Aflyser du din udveksling, skal du selv afmelde dig hos dit udvekslingssted. Aflyser du efter ansøgning om forhåndsgodkendelse, skal du også orientere DMJX om aflysningen via den adresse, du brugte til ansøgning om forhåndsgodkendelse.

Meritophold i Danmark (DMJX undtaget)

Du kan tage et studieophold på et andet uddannelsessted i Danmark, som udbyder bacheloruddannelse. Det drejer sig bl.a. om de uddannelsessteder (DMJX undtaget), som står under Danmark i denne oversigt og har været benyttet af DMJX-studerende.

Du står selv for alt vedr. opholdet. Du skal bl.a. selv ansøge om at blive optaget som meritstuderende på det andet uddannelsessted og skal i den forbindelse bruge din forhåndsgodkendelse af fag. Ansøg derfor om forhåndsgodkendelse i god tid, inden du skal søge optagelse på det andet uddannelsessted. Du kan dog tidligst ansøge om forhåndsgodkendelse i semesteret før dit ophold.

Vær opmærksom på, at din uddannelse på DMJX kan have krav om, at fag under udveksling skal læses på fremmedsprog, fx engelsk, og det gælder også, når du udveksler i Danmark. Du kan se i din studieordning, om din uddannelse har et sådant krav.

Aflyser du din udveksling, skal du selv afmelde dig hos dit udvekslingssted. Derudover skal du orientere DMJX om aflysningen via den adresse, du brugte til ansøgning om forhåndsgodkendelse.

Meritophold på DMJX

Du kan tage et studieophold på en anden uddannelse på DMJX. Har du spørgsmål vedr. den anden uddannelse, skal du kontakte studiekoordinatoren for det semester på den anden uddannelse, du ønsker at følge. Hvem studiekoordinatoren er, kan du se her.

Du står selv for alt vedr. opholdet og skal bl.a. selv ansøge om at blive optaget som meritstuderende på den anden uddannelse. Inden du kan ansøge, skal du have forhåndsgodkendelse af fag. Sørg derfor for at ansøge om forhåndsgodkendelse i god tid, inden du skal ansøge om optagelse – dog tidligst i semesteret før dit ophold. Når du ansøger om optagelse, skal du ansøge til jura@dmjx.dk og følge vejledningen her.

Vær opmærksom på, at din uddannelse på DMJX kan have krav om, at fag under udveksling skal læses på fremmedsprog, og det gælder også, når du udveksler på DMJX. Du kan se i din studieordning, om din uddannelse har et sådant krav.

Aflyser du din udveksling, skal du selv afmelde dig hos den anden uddannelse (via studiekoordinatoren for det semester, du er optaget på). Du skal desuden orientere din egen uddannelse om aflysningen (via den adresse, du brugte til ansøgning om forhåndsgodkendelse).



Spørgsmål? Kontakt din studiekoordinator